خاموشی در حالی یکی از دغدغههای فصل تابستان محسوب میشود که با چند راهکار ساده میتوان بار این دغدغه را از روی دوش ایران برداشت. به طوری که حتی با خاموش کردن تنها یک لامپ توسط هر خانوار ایرانی در ساعات پیک مصرف، معادل نیروگاه اتمی بوشهر از مصرف برق کاهش خواهد یافت.
همزمان با گرم شدن هوا و نزدیک شدن به فصل گرما، موضوعاتی همچون مدیریت مصرف برق برای جلوگیری از خاموشی در تابستان رنگ جدیتری به خود گرفته و راهکارهای مختلفی برای پیشگیری از خاموشی ها در افزایش دما و بالارفتن مصرف پیشنهاد می شود.
درحالی که هفته گذشته به دلیل افزایش دما در نقاط مختلف کشور شاهد افزایش میزان مصرف برق پیش از شروع فصل تابستان بودیم، با ورود سامانه جدید بارشی و کاهش دما پیک (اوج) مصرف برق نیز پس از چند روز افزایش متوالی، روند کاهشی به خود گرفته و وارد کانال ۴۱ هزار مگاوات شد.
اواخر نخستین ماه سال بود که مصوبه دولت درباره «افزایش بهای آب و برق از ابتدای اردیبهشت سال ۱۳۹۸» ابلاغ شد. نخستین بند این مصوبه شامل حال همه مصرف کنندگان آب و برق میشود و از افزایش سالانه هفت درصدی بهای آب شرب و برق از ابتدای اردیبهشت سال ۱۳۹۸ میگوید.
پرمصرفها طبق مصوبه دولت نه تنها شامل افزایش هفت درصدی بهای آب و برق از ابتدای اردیبهشتماه شدهاند بلکه از امروز نیز علاوه بر آن هفت درصد، ۱۶ درصد به بهای آب و برقشان اضافه خواهد شد. به این ترتیب پرمصرفها ۲۳ درصد افزایش تعرفه خواهند داشت و قبوض برق و آب آنها نیز ماهانه صادر میشود.
سخنگوی سابق صنعت برق با اشاره به اینکه ۱۰۰ میلیارد کیلو وات ساعت برق در بخش خانگی مصرف میشود، اظهار داشت: از این مقدار ۴۰ میلیارد کیلووات ساعت را پر مصرفها مصرف میکنند که این به معنای دریافت ۶ هزارمیلیارد تومان یارانه انرژی در این بخش است.
وزارت نیرو همزمان با نزدیک شدن به تابستان و افزایش احتمالی میزان مصرف برق، راهکارهای مختلفی را برای جلوگیری از خاموشی در نظر گرفته است که یکی از راهکارها که هر ساله طبق روال صورت میگیرد، مذاکره با کشورهای همسایه برای تبادل برق است.
با ابلاغ تعرفههای برق سال ۱۳۹۸، برخی از نمایندگان مجلس دچار این نگرانی شدهاند که با الگوهای مصرف فعلی، گروهی از مردم که از طبقات ثروتمند جامعه نیستند، در دسته مشترکین پرمصرف جای گرفته و تحت فشار اقتصادی قرار بگیرند. برای برطرف شدن این نگرانی، لازم است الگوی مصرف برق به صورت پویا تعیین گردد.
طبق آئیننامه با مشترکینی که بدهی برق دارند و بدهی آنها از یک حد بالاتر میرود، برخورد قانونی میشود. یکی از برخوردهای قانونی قطع برق است و طبیعتاً اگر مشترک هزینهی برق را پرداخت نکرده باشد و شرایط قطع برق را داشته باشد، باید تعجیل کند زیرا سیستم بهصورت اتوماتیک پیش میرود و براساس آئیننامه اقدامات بعدی صورت میگیرد.
در پی امضای سند اقدام مشترک وزارتخانههای نیرو و فناوری اطلاعات با رویکرد تحول دیجیتال، شرکت توانیر برای نخستین بار در تابستان امسال پایلوت کنترل بار مصرفی مشترکان برق را به کمک اینترنت اشیا(IOT) در سه شرکت توزیع برق اجرایی میکند.
سخنگوی صنعت برق کشور گفت: هرچند تغییر تعرفهها مطابق با پیشنهادات اولیه ما نبوده است اما افزایش ۲۳ درصدی تعرفهها نیز موجب کاهش مصرف انرژی از سوی پرمصرفها خواهد شد و به طور کلی تاکید ما این است که فرهنگ استفاده از وسایل برقی را تغییر دهیم.
مدیرعامل شرکت توانیر با اشاره به طرحهای تشویقی وزارت نیرو برای کاهش میزان مصرف برق بخش خانگی در ایام پیک مصرف تابستان، گفت: در صورت صرفهجویی ۱۰ درصدی در میزان برق مصرفی، ۲۰ تا ۳۰ درصد از مبلغ صورتحساب مشترکان کاهش مییابد.
شکل ظاهری قبوض برق در کشور بسیار نامطلوب بوده و به هیچ وجه نمیتواند بر رفتار مشترکین تاثیر بگذارد. به همین دلیل ضروری است تا اصلاح شکل ظاهری قبوض برق برای مشترکین هرچه سریعتر اجرایی گردد.
مدیرعامل توانیر گفت: نصب لوازم اندازهگیری هوشمند و مدیریت بار مشترک و تامین کننده را در دستور کار خود قرار دادیم تا با اطلاعات کامل بتوانند بارشان را مدیریت کنند.
مصرف برق مشترکان پرمصرف در حالی است که ایشان نه تنها بهای برق خود رابه طور کامل پرداخت نمیکنند بلکه متوسط یارانه ۲۰% از مشترکان پرمصرف نسبت به متوسط ۸۰% مشترکین در حدود ۲.۵ برابر و یارانه یک درصد مشترک بسیار پرمصرف نسبت به مصارف حداقلی بیش از ۶۵ برابر است؛ اگر مصرف برق مشترکین پرمصرف در فصل تابستان نیز مانند سایر مردم بود آنگاه بیش از ۷۰۰۰ مگاوات ...
دولت چند سالی است که حمایت تولید برق تجدید پذیر را افرایش داده، تا ضمن اینکه تأمین نیاز داخلی برق کشور در واحدهای کوچک مقیاس تسهیل شود، زمینه صادرات برق در مناطق مرزی نیز فراهم شود، اما آیا روند اجرایی طبق مصوبات پیش رفته است؟
ارزیابیها نشان میدهد کانون توجه سیاستگذاران نیروی کشور در بخش برق به سهحوزه «مدیریت مصرف»، «ساخت نیروگاههای جدید» و «تسویه بدهیها» معطوف بوده است. بهاعتقاد متولیان و تصمیمسازان برق کشور، در بخش مدیریت مصرف اقداماتی صورت گرفته که به نوعی فرهنگ درست مصرف کردن را در میان مشترکان نهادینه کرده است.